KRISESONER

Skaper ro i konflikt og vold

Overalt i verden tar militært personell godt imot Veien til lykke og dets prinsipper om sunn fornuft.
I tider med uro og krig, når rutinene i dagliglivet har blitt forstyrret og grensene mellom rett og galt er tåkete, har mange brukt Veien til lykke til å sende ut et lys av fred, toleranse og respekt blant splittede befolkninger.

Irak:

Siden det amerikanske angrepet på Irak har det vært mer enn 95 000 sivile dødsfall, mest på grunn av selvmordsbomber, improviserte IED-er (improviserte eksplosive innretninger) eller bombekaster- eller rakettangrep. Disse dødsfallene er resultatet av den sekteriske krigen som nå føres i landet, med omkring sju sivile drept hver dag. Denne vedvarende konflikten har forstyrret mange aspekter av «normalt» liv i landet. For eksempel er det bare 30 prosent av landets 3,5 millioner elever som går på skole.

Men fra 2006 har spesielt to personer – Carla Miller og Brian Pinkowki – gjort fremskritt i Irak ved hjelp av Veien til lykke. Carla og Brian har gitt dusinvis av Veien til lykke-seminarer til over 2500 personer og har delt ut nesten 30 000 Veien til lykke-hefter.

Carla og Brian har gitt dusinvis av Veien til lykke-seminarer til over 2500 personer og har distribuert nesten 30 000 Veien til lykke-hefter.
Treningen deres har berørt folk fra alle samfunnslag – kvinner i ledende stillinger, ansatte i staten, universitetsstudenter og ansatte i lokale ikke-statlige organisasjoner.

Dessuten har deres team offentliggjort forskrifter fra heftet i en lokal avis og gitt dem verktøy til å konfrontere problemene i lokalsamfunnet sitt.

Dette er noe av det deltagerne har opplevet fra Veien til lykke:

«Vi skal ikke basere våre liv på tapet av andres liv; det er fullstendig egoistisk å bygge vår lykke på andre menneskers tragedier. Lykken springer ut av ideelle forhold til andre; kriteriet for lykke avhenger av vårt forhold til andre.»

«Denne treningen har lært meg hvordan jeg kan forlate min lille kokong og tenke over verden utenfor. Nå tenker jeg ikke bare på mitt problem, men jeg tenker på andre folks problemer og løsninger. Jeg har lært å styre tiden min. I løpet av de siste to dagene har jeg endret mitt daglige program, og nå forsøker jeg å endre atferden min. Det er det første trinnet mot lykke.»

Lederen av en av de ikke-statlige organisasjonene forklarte etter seminaret:

«Boken lærte meg å bringe lykke til meg selv ved hjelp av evnen til å overtale og å ta avstand fra uroligheter, bedragere og onde mennesker. Jeg kan bringe lykke til de menneskene jeg er glad i ved å yte assistanse og omsorg.»

I dag blir Veien til lykke fortsatt delt ut i det irakiske samfunnet for å bidra til å bringe ro og fremgang.

Colombia:

I årtier har Colombia vært en av de mest urolige landene på den vestlige halvkule, og har lidd av vedvarende sosial vold og konflikt. På 1940- og 50-tallet var landet herjet av omfattende vold, generelt kalt «La Violencia». I 1960-årene oppstod den venstreorienterte geriljabevegelsen Revolusjonære væpnede styrker i Colombia (FARC), noe som igjen ble møtt av et høyreorientert, paramilitært svar. Landet ble ytterligere splittet av flere store narkotikakarteller i 1970- og 80-årene. Etter sammenbruddet av kartellene ble FARC og paramilitære involvert i striden om colombiansk kokainproduksjon og -handel – en konflikt som resulterte i hundrevis av kidnappinger, mord og vold i hele samfunnet. Som prikken over i-en hadde Colombias militære en lang historie med krenkelser av menneskerettighetene. I 2004 oppsummerte FN denne sosiale uroen ved å beskrive den colombianske konflikten som «den verste humanitære krisen på den vestlige halvkule».

Det var på dette tidspunktet at Veien til lykke kom inn på scenen, da den colombianske skuespilleren og komikeren Andrés López besluttet seg for å løse problemet. Han skapte et unikt show hvor han presenterte hver av de 21 forskriftene i Veien til Lykke. Gjennom disse forestillingene og arrangementene har han ikke bare påvirket titusenvis av innbyggere, men også mange av landets øverste sivile og militære embetsmenn.

Til dags dato har Andrés holdt Veien til lykke-arrangementer og seminarer til over 14 000 militærpersonell. Derfor gav forsvarsministeren López en pris i 2008 for hans arbeid som en «Soldier of Happiness».

Men selv om Andrés har tatt for seg militæret, har hans store fokus vært på å bringe Veien til lykke til hele det colombianske folket. Siden 2005 har han opptrådt for over 50 000 mennesker og gitt hver av dem sitt eget eksemplar av boken.

Som bare ett eksempel, i mai 2008 organiserte Andrés og Veien til lykke-talsmannen, den venezuelanske skuespilleren Ruddy Rodriguez, et sekstimers show der de velkjente latinamerikanske kunstnerne Nicolas Tovar og Alberto Plaza deltok. Mer enn 11 000 mennesker overvar showet, og det kulminerte i Andrés’ Veien til lykke-opptreden.

I alt er over 3 millioner eksemplarer av Veien til lykke blitt utdelt i Colombia gjennom arbeidet til Andrés López og Ana Mercedes som leder Veien til lykke-kampanjen i landet.