13. IKKE STJEL.

Hvis man ikke respekterer at ting eies av noen, er ens egne eiendeler og ens egen eiendom i fare.

En person som av en eller annen grunn ikke har vært i stand til å samle seg eiendeler på ærlig vis, kan late som at ingen eier noe uansett. Men ikke prøv å stjele skoene hans!

En tyv sprer mysterier i omgivelsene: Hva skjedde med ditt, hva skjedde med datt? En tyv forårsaker vanskeligheter som langt overstiger verdien av de tingene han har stjålet.

Stilt overfor reklamen for fristende varer, pint av en manglende evne til å gjøre noe som er verdifullt nok til å skaffe seg eiendeler, eller ganske enkelt drevet av en impuls, tror de som stjeler at de skaffer seg noe verdifullt til en lav pris. Men det er dette som er vanskeligheten: prisen. Den faktiske prisen tyven må betale, er ufattelig høy. De største ransmennene i historien betalte for sitt bytte ved å tilbringe livene sine i elendige skjulesteder og i fengsel, mens de bare hadde sjeldne øyeblikk hvor de «nøt livet». Ingen mengde stjålne verdisaker kan gjøre opp for en så fryktelig skjebne.

Stjålne varer reduseres sterkt i verdi: De er nødt til å gjemmes, og de er alltid en trussel mot friheten selv.

Til og med i kommunistiske stater blir tyven sendt i fengsel.

Å stjele ting er egentlig bare en innrømmelse av at man ikke er i stand til å skaffe seg dem på ærlig vis. Eller av at man har et snev av sinnssykdom. Spør en tyv hva som er tilfellet: Det er enten det ene eller det andre.

Man kan ikke ferdes
på veien til lykke med
stjålet gods.