VINTEREN 2015NYHETSBREV

Veien til lykke bringer nytt liv
MOTOR CITY-TEAM SLÅR TILBAKE MOT BYENS FORFALL

Landemerket Spirit of Detroit er en passende bakgrunn for Veien til lykke-teamet som bringer nytt liv inn i byen.

Detroit i Michigan, en gang berømt som Motor City på grunn av sin bilindustri og Motown for sin musikalske arv, er i dag en av Amerikas storbyer som har størst vanskeligheter. Stigende arbeidsløshet, kriminalitet og narkohandel har gjennom de siste 10 årene drevet 25 % av befolkningen ut av byen og etterlatt tusenvis av forlatte virksomheter, bygninger og hjem. I 2013 var Detroit den første større amerikanske byen som erklærte konkurs. Men de som kjempet mot det skremmende forfallet i dette arnestedet for kriminalitet var en voksende bevegelse blant Detroits innbyggere bestemt på for å puste nytt liv i byen. Monika Biddle var blant dem som lot seg inspirere av Veien til lykke som har medvirket til å senke kriminaliteten i andre byer, og hun håpet på det samme i Detroit.

Hun opprettet en forbindelse til ARISE Detroit! en sammenslutning av omkring 400 lokale grupper som samarbeider om programmer og ressurser for å fremme frivillig arbeid og aktivisme lokalsamfunnet. Derfra kontaktet hun Mack Alive, en en samfunnsutviklingsgruppe i det østlige Detroit ledet av tidligere delstatsrepresentant for Michigan, Artina Tinsley Hardman. I Mack Avenue-distriktet ligger to av de farligste nabolagene i Detroit (et område med 26 % arbeidsledighet der 35 % innbyggerne lever under fattigdomsgrensen) – en skremmende utfordring.

Da Artina Tinsley Hardman ble vist Veien til lykke så hun umiddelbart den praktiske verdien av de 21 forskriftene for arbeidet i organisasjonen sin. «Alle mennesker trenger et moralsk kompass», sa hun, mens frivillige delte ut tusenvis av hefter i distriktet.

Mack Alive og andre borgergrupper i Detroit skapte sine egne skreddersydde omslag til Veien til lykke-heftene som ble delt ut i deres områder.

Hardman tilføyde: «Jeg opplever at uansett hvordan vi bruker den – i et eldresenter, eller på et av våre ’Få det ut på gatene’-eventer – så vil noen plukke opp dette heftet, ringe til oss og spørre: ’Hvor kan jeg få flere?’ Folk ønsker å dele Veien til lykke med sine venner og familie, og det bygger opp samfunnet vårt.»

Veien til lykkes Detroit-team, gjentok mønsteret i den vestlige delen av Detroit hvor Sisterhood-stiftelsen i Brightmoor lanserte programmet i sosialboligstrøk.

I det nordlige Detroit har en religiøs støttegruppe for voldsofre også tatt den den i bruk. Ryktet spredde seg og etter hvert hadde mer enn 40 interreligiøse grupper, rednings- og serviceorganisasjoner delt ut 40 000 eksemplarer av heftet og filmen til borgere i Detroit. Voldsforbrytelser og eiendomstyverier gikk ned med 25 % i nabolagene der heftene ble delt ut.

Da byens topp tjenestemenn – byrådsmedlemmer, politisjefen og Detroits borgermester – mottok eksemplarer av heftet, svarte borgermesteren: «Dette initiativet er en viktig faktor i å gjenopplive ånden og stoltheten i vår by og å bygge et strålende nytt Detroit der alle kan blomstre og lykkes.»

Tidligere delstatsrepresentant for Michigan og nå leder av «Mack Alive», Artina Tinsley Hardman (andre fra høyre), sier: «Uansett hvordan vi bruker det ... så vil noen plukke opp Veien til lykke ringe til oss og spørre ’Hvor kan jeg få mer?’»


FAKTA
Nedgang i kriminalitet med Veien til lykke

Politiet rapporterer nedgang i kriminalitet i samfunn som er mettet med Veien til lykke

Plettenberg Bay, Sør-Afrika: Etter at politiet delte ut Veien til lykke på engelsk, afrikaans og xhosa, gikk butikktyveriene ned med 63%, forsøk på butikkinnbrudd gikk ned 67 % og grovt ran 100%.

Ciudad Juarez, Mexico: Byen gikk ned på listen over «verdens farligste byer» fra nr. 1 til nr. 37 etter utdelingen av Veien til lykke, med antallet mord i 2013 lavest siden 2008.



HJELP ANDRE MED Å FINNE VEIEN TIL LYKKE

Veien til lykke-stiftelsen internasjonalt arbeider for å snu samfunnets moralske forfall ved å gjenopprette tillit og ærlighet gjennom å få så mange som mulig til å lese og bruke de 21 forskriftene. Bidrag brukes til trykking og distribusjon av Veien til lykke-hefter, og de øvrige undervisningsmaterialer.