VINTEREN 2015NYHETSBREV

DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK
Viseminister for høyere utdanning leder Veien til lykke

Enid Gil, viseminister for høyere utdanning i Den dominikanske republikk, etter hennes utnevnelse til nasjonal leder av Veien til lykke.

Mens Den dominikanske republikk er det mest populære reisemålet i Karibia er landet plaget av utbredte sosiale stridigheter. I de siste 20 år har mordraten steget med 25 % og landet er blitt til den største sentralen for narkohandel i Karibia. Det offentlige undervisningssystemet (det verste i Karibia og Mellom-Amerika, hvor nesten 50 % av barna slutter på skolen) fører til en høy arbeidsledighetsrate (15 %). Barnearbeid og prostitusjon blant unge er utbredt.

Roberto Naya, som er født i Karibia og bosatt i Miami, så i Veien til lykke løsningen på det moralske forfallet som medfører stigende kriminalitet og vold i Den dominikanske republikk, og han lanserte en grasrotkampanje med foredrag og undervisning. Ett seminar for 20 lærere på et undervisningssenter i Santo Domingos zoologiske hage, har ført til foredrag for tusenvis av elever hver eneste måned siden. Lærerne for elever som besøkte den zoologiske hagen på ekskursjoner, bestilte rundt 200 eksemplarer av Veien til lykkes pensum og film, og spredde programmet til skoler over hele landet. Naya introduserte deretter materialene til myndighetspersoner som førte ham til viseministeren for høyere utdannelse i Den Dominikanske Republikk, Enid Gil. Hun innså straks effektiviteten av Veien til lykke og sammen med Naya satte hun i gang en innføringsplan for hele landets undervisningssystem. Enid Gil, som selv er universitetsprofessor, ble fullt utdannet og sertifisert til å levere Veien til lykke-programmet, og gjorde det på Autonomous University of Santo Domingo, landets største universitet. Det førte til at dusinvis av lærerstudenter frivillig hjalp til ved foredragene for de hundrevis av lærere, studieveiledere, distriktstjenestemenn fra undervisningsdepartementet, og de 150 skolestyrerne fra offentlige og private skoler i Moca-distriktet. Generaldirektøren for samfunnstjenester presenterte personlig Veien til lykke-boken på film og pensumet for alle deltakerne.

Med 1000 personer opplært ble det holdt seminarer på enda flere skoler, universiteter, juridiske falkulteter, stiftelser støttet av høyesterettsdommeres ektefeller og innsatte i Najayo-fengselet. Én innsatt fikk 50 andre gjennom alle 20 delene av pensumet. Naya Gil og teamet presenterte Veien til lykke-boken på film til hver eneste senator; 1700 DVD-er til sosialdepartementets representanter for hvert område; og 4000 til undervisningsdepartementet for skolerådgivere og -veiledere i landet. TV- og radiosendinger brakte budskapet enda lenger ut.



EN VEIVISER TIL ET BEDRE LIV BASERT PÅ SUNN FORNUFT

Veien til lykke-heftet med 21 forskrifter (regler eller anvisninger for oppførsel) er kjernen i et omfattende undervisningsprogram for skoler og lærere i samfunnet, undervisningsledere for virksomheter og fagfolk i kriminalomsorgen – komplett med pensum og audiovisuelle hjelpemidler.


HJELP ANDRE MED Å FINNE VEIEN TIL LYKKE

Veien til lykke-stiftelsen internasjonalt arbeider for å snu samfunnets moralske forfall ved å gjenopprette tillit og ærlighet gjennom å få så mange som mulig til å lese og bruke de 21 forskriftene. Bidrag brukes til trykking og distribusjon av Veien til lykke-hefter, og de øvrige undervisningsmaterialer.